‍Een nieuwe auto kopen kan een ontmoedigende ervaring zijn, maar met de juiste informatie en een beetje geduld hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Een nieuwe auto kopen is een aanzienlijke investering en daarom is het belangrijk om van te voren goed onderzoek te doen. Wil jij weten waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuwe auto? Lees verder voor advies over hoe je met vertrouwen een nieuwe auto kunt kopen.

Weet wat je zoekt

Hoewel het verleidelijk kan zijn om gewoon naar de autodealer in Emmen te gaan en de eerste beste auto uit te zoeken die je leuk vindt, zul je hier zeker spijt van krijgen. Schrijf voordat je op pad gaat alle dingen op die je zoekt in een nieuwe auto. Zo voorkom je dat je verliefd wordt op een auto die niet eens alles heeft wat je wilt. Het uiterlijk en de stijl van de auto bijvoorbeeld is erg belangrijk. Het kiezen van de juiste bekleding kan een enorm verschil maken. Ga voor iets dat past bij jouw stijl, niet die van iemand anders. Denk ook aan het aantal en type zitplaatsen. Zorg ervoor dat je een auto kiest met zitplaatsen die geschikt zijn voor jou en jouw thuissituatie. Of wat dacht je van de motor? Dit omvat de paardenkracht en de brandstofefficiëntie van de auto, dus vraag de dealer naar deze specificaties.

Verzamel informatie

Als je de auto in de showroom bekijkt, stel dan vragen aan de verkoper. Vraag hem de kenmerken van de auto uit te leggen en wat hij er het beste aan vindt. Vraag hem of hij in de auto heeft gereden en, zo ja, hoe dit beviel. Vraag indien mogelijk een paar verschillende mensen met dezelfde soort auto, want iedereen kan een iets andere kijk op de auto hebben. Zo krijg je een beter beeld van hoe de auto echt is. Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat autodealers bedrijven zijn die winst willen maken, is het ook belangrijk om te onthouden dat het mensen zijn die gewoon hun werk willen doen. Schrijf alles op wat je wilt onthouden over de auto, inclusief het model, het uitrustingsniveau, de motor en andere specificaties, de prijs van de dealer, eventuele problemen of reparaties waarvan je weet dat ze gedaan moeten worden, en al het andere dat je belangrijk vindt. De autodealer vertelt het je graag. 

Praat met de verkoper 

Wanneer je met de verkoper praat, stel dan open vragen zodat hij je zoveel mogelijk informatie kan geven. Vraag hem naar de verschillende garanties en onderhoudspakketten die bij de auto worden geleverd en zorg ervoor dat je alles begrijpt wat hij je heeft verteld. Vraag hem of er verborgen kosten zijn waar je misschien niet aan gedacht hebt. Vergeet vooral niet dat jij nog steeds de controle heeft. Je bent degene die de uiteindelijke beslissing neemt, dus laat je door niemand beïnvloeden en vergeet niet dat alleen jij weet wat je wilt in een nieuwe auto.

Maak een proefrit 

Zodra je alle informatie hebt die je nodig hebt en alles hebt opgeschreven wat je moet onthouden, maak je een proefrit in de auto die je wilt kopen. Zo kun je de auto zelf zien en bepalen of de auto echt is wat je wilt of dat je gewoon de auto in de showroom mooi vindt. Als je een vriend hebt die ook bereid is een ritje in de auto met je te maken, is dat nog beter. Dan kun je beide je ervaring delen. Let tijdens het proefrijden op een paar dingen. Ten eerste, wat vind je eigenlijk leuk aan de auto? Wat is het aan de auto dat je inspireert? Wat vond je het fijnst? Wat zou je veranderen als het kon? 

De onderhandeling 

Als je klaar bent om een definitieve beslissing te nemen, wacht er dan niet te lang mee. Het is voor jezelf veel beter om snel een beslissing te nemen, in plaats van de beslissing in de lucht te laten hangen. Het is bij de aanschaf van een nieuwe auto ook goed om te onderhandelen, want zo kun je een hoop geld besparen. Ga je bijvoorbeeld je huidige auto inleveren voor korting? Of wil je graag dat de autoradio of andere accessoires worden overgezet naar de nieuwe auto? Als je het lastig vindt om te onderhandelen, neem dan iemand mee die hier meer in thuis in is. Wanneer je samen tot een koopovereenkomst bent gekomen, kun je alle afspraken gaan vastleggen. Denk aan het model, het type, de kleur en de accessoires die erbij komen. En niet geheel onbelangrijk: de koopprijs. Nog even afspreken wat het leveringstermijn is en voor je het weet rijd je rond in jouw nieuwe auto!